Léčivý cibulový nápoj
z internetu recept bylinářky z Vidče
Do hrnku na kafe dáme větší půlku cibule , nebo jednu celou menší, ale rovněž na půlky rozkrojenou a vše zalijeme čistou vařící vodou. Až voda trochu vychladne, po cca čtvrthodině ji z toho "přelivu" vyndáme a po douškách, třeba i 2-3 hodiny ho budeme vlažný bez obav popíjet. Má totiž celkem příjemnou chuť a prakticky žádný zápach. Úžasně rychle to vyspraví už chycené nosní sliznice i průdušky, zmírní rýmu, zlepší dýchaní. Urychlí i vyléčení případného zánětu hlasivek
Ale pozor, žádný med, žádný cukr, žádné další ohřívání či vaření. Pít vždy jen a jen vlažné a čerstvé, tedy právě mírně ochlazený přeliv a nic dalšího do něho už nepřidávejte.
Zajímavé je, že vědci zkoumající silice cibule zjistili, že po jejím rozkrojeni nalezli jejich změřitelné stopy ještě i za 10 cm cihlovou zdi. Mluví to jasně o její blahodárné a výjimečné agresivitě, ale asi i o celkové síle a účinnosti pronikat úplně vším.
Autorce tohoto receptu staré bylinkářce je údajně již přes sto let ale v každém případě kvůli jednoduchosti to stoji za to vyzkoušet, zvláště nyní v období viróz