Pochoutka a sirup z květu černého bezu
Smažené květy bezu - Kosmatice
Přísady: 4 velké květenství bezu (se stopkou), 2 vejce, špetka kypřícího prášku, 2 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky, olej na smažení, práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)
Postup: Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému. Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku). Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova. Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu. Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/natrhejte-si-kvety-cerneho-bezu-tady-je-5-receptu-fuh-/dobra-chut.aspx?c=A110615_110358_dobra-chut_glu
Bezinkový sirup
Přísady: 20 bezinkových květenství, 1 citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny citronové, 1,5 kg krupicového cukru, 1,2 l převařené vody
Postup: Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.
Pokud zbude beznikové květenství, nezoufejme, výborně se nám bude hodit sušené jako protizánětlivý čaj při nachlazení a nepříjemném kašli .