Lahodný domácí sýr
bez konzervantů
dle internetu
· 1 l mléka
· 1 polévková lžíce soli
· 200 až 300 g zakysané smetany
· 3 vejce
…
Příprava
Nalijte mléko do hrnce a přidejte sůl a zahřejte.
Smíchejte kysanou smetanu s vejci.
Jakmile mléko začne vřít, přidejte směs smetany a vajec a dobře promíchejte. Povařte 5 minut a směs stále míchejte, jakmile se začne sýr oddělovat, přeceďte ho.
Nechte sýr odstát v lednici po dobu několika hodin a pak jej můžete konzumovat.
Zkuste přidat různé druhy koření, či bylinek a získáte pokaždé jinou chuťovou variantu.
nebo
Domácí tavený sýr za 15 minut!!! A je ho hodně!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tvaroh
1 rovná kávová lžička jedlé sody
přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…)
1 lžička másla
POSTUP PŘÍPRAVY
Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj OPRAVDU tavený, mazací sýr. Připadala jsem si jak kouzelník. Pokud ho nesníte hned, tak skladujte přikrytý nebo v alobalu, jinak z něj budete mít amarouna. Ale to dělají normální sýry