Jak vznikl hambuger

Jak vznikl hambuger

dle internetové přílohy  a wikipedie

.....

Zní to jak v pohádce. Chudý hostinský ze Stupna, z vesnice ležící nedaleko
Zbiroha, se vydal roku 1888 do Ameriky hledat štěstí. Měl pár dolarů v kapse

a velké plány… Ten chuďas se jmenoval František Kroc.

A zde začíná příběh o velkém úspěchu českého podnikatele. Jeho vnuk již narozený v USA

Raymond Kroc (1902 – 1984), se stal jedním z největších podnikatelů
v pohostinství. Bez pověstného hamburgeru od firmy McDonald’s, by
Američané nejspíše „pomřeli hlady“. Však se do těch hamburgerů od našeho
krajana Raye Kroce zakousne denně kolem 70 milionů zákazníků ve
130 zemích světa. Jen těch restaurací fy McDonald’s bylo v roce 2013
přes 35.000 a těch porcí bylo prodáno přes 2.3 mld. Alespoň tak uvádí Wikipedie.

Američané si tento podnikatelský úspěch až příliš přisvojují, hamburger se
stal součástí amerického stylu života, ale zcela tomu tak není!

Nebojme se říci, že tím správným mužem, který Ameriku přivedl k tomuto
životnímu stylu, byl již vzpomenutý Čechoameričan Raymond Albert Kroc.

Vyzkoušel v životě mnoho zaměstnání, až jednou si všiml stánku s rychlým
občerstvením. Prodávali tam párek v rohlíku. Tam se zrodil  jeho velký den.
U stánku se seznámil se zakladateli firmy McDonald’s, bratry Richardem
a Mouricem. Potom již pohádka, o zázračném podnikateli českého původu,
má rychlý spád.

Z vyprávění svého otce si vzpomněl Raymond A. Kroc na milované české
karbanátky. Ty patřily k tradiční české kuchyni jeho předků ze Stupna.

Však karbanátek byl vždy důležitou součástí naší české kuchyně. 


Místo dosavadních párků, se tak do teplé housky dostaly české karbanátky.
V roce 1955 má již Kroc pronajatou první provozovnu od firmy bratří
McDonald’s, a v roce 1961 pak celou tuto firmu odkoupil za 3 miliony dolarů.

A tak české karbanátky vyrazily ze Stupna do světa k zákazníkům.
Na té cestě do světa dostaly již nové jméno, tedy hamburger.

Raymond A. Kroc měl úspěch, svými restauracemi rychlého občerstvení dobyl
brzy celý svět. Když R. Kroc v roce 1984 zemřel,  zanechal za sebou
prosperující firmu, která změnila jak svět, tak i Ameriku. Změnila styl
rychlého občerstvení. Hamburger si dnes koupíte všude, na Aljašce, v Číně, 
tak i na daleké Sibiři. Od roku 1992 i v České republice.

A ten samotný název? Ten je nejspíše podle místa odkud vyplouvaly miliony
podobných chuďasů, jako byli ti naši Krocovi. Z Hamburku.

Kdo z těch stamilionů  Američanů stravující se v restauracích McDonald’s,
jen trochu tuší, že za tímto  hamburgerem, tedy karbanátkem v housce,

je úspěch potomka českého hostinského ze Stupna?

 

Až pojedete letos na výlet, vyberte si  kouzelnou krajinu kolem Zbiroha, Radnic,

zastavte se cestou ve Stupně. Je tam pamětní deska (na bývalém hostinci)

připomínající životní cestu Raymonda Alberta Kroce.

On ten celý kraj kolem Berounky je přímo posvátným místem romantiky i památek…

Však ten kraj krásně popsal spisovatel Ota Pavel…



a co říká wikipedie 



Rymond „Ray“ Albert Kroc (5. října 1902 Oak Park – 14. ledna 1984 San Diego)  

Narodil se v rodině českého emigranta Aloise Kroce ( ze Stupna 16 km od Plzně

V mládí vystřídal řadu zaměstnání. Během první světové války zfalšoval údaje o svém věku, aby mohl nastoupit k Červenému kříži jako řidič sanitky

Po válce to zkoušel jako jazzový pianista, realitní makléř a prodejce papírových kelímků firmy Lily-Tulip Cup Co. Poté sedmnáct let cestoval po celých USA jako prodejce multimixérů na mléčné koktejly pro firmu Prince Castle, vynálezce Earla Prince, který vynalezl nový typ mixéru. V roce 1953 ho zaujalo, že bratři Richard a Maurice McDonaldové si do své restaurace v San Bernardinu v Kalifornii objednali větší množství jeho mixérů. Chtěl podnik vidět na vlastní oči. A ohromil ho. Kroc byl fascinován systémem práce, který McDonaldové vymysleli, a který připomínal Fordův systém výroby v továrnách. Díky němu byla příprava jídla zkrácena na půl minuty, zatímco běžný standard všech restaurací v USA tehdy byl dvacet minut. Tehdy – ve svých 52 letech – Kroc přišel s nabídkou, že vstoupí do podniku s McDonaldovými a dodá jim obchodní model, který měl již dávno promyšlený: on bude jezdit po Spojených státech a nebude zakládat pobočky, jako to dělají jiné firmy a restaurační řetězce, ale bude nabízet místním drobným podnikavcům tzv. franšízy. Tedy značku a know-how, za něž centrální firma bude dostávat část ze zisku. A právě tímhle modelem z Mc Donald's brzy vytvořil největší restaurační řetězec v USA.

Jedním z Krocových přínosů firmě též bylo, že zavrhl tehdy oblíbené hot dogy a vsadil na hamburgery s mletým masem, v nichž viděl budoucnost.

V roce 1961 Kroc za 2,7 milionu dolarů koupil firmu celou. Roku 1963 pokořila hranici miliardy prodaných hamburgerů za rok. V roce 1966 vstoupila na newyorskou burzu, rok poté, po vybudování více než 700 restaurací ve své vlasti, Kroc založil první dvě mimoamerické jídelny – v Kanadě a Portoriku.

V roce 1974 Kroc odstoupil z vedení firmy a zakoupil baseballový tým San Diego Padres.

Ve svých 75 letech se pokusil porazit svou celoživotní náklonnost k alkoholu a podstoupil protialkoholní léčení. Šest let poté zemřel

Jím vybudované impérium k roku 2015 působilo ve 120 zemích světa a stalo se symbolem konzumerismu, rychlého a jednoduchého moderního stravování,


Labuti pirka