Večeře z kuskusu Večeře z kuskusu

Večeře z kuskusu

Důležitý je fakt, že kuskus se nevaří. Odvážená porce této krupice z ječmene, prosa nebo pšenice, se totiž jen zalije vařící vodou, přiklopí pokličkou a nechá asi 5 až 7 minut odpočívat., můžeme ho připravovat nasladko i naslano  


Kuskus s brokolicí a sýrem


Na 1 porci potřebujete: 70 g kuskusu, 140 ml vody, 150 g brokolice, 150 g sýru Cottage (nebo Lučiny), oregano, bylinkovou sůl, 1 lžíci kvalitního olivového oleje, 1 lžičku sody
Postup: Do vroucí vody vložte očištěné růžičky brokolice, přidejte lžičku sody (aby si zelenina zachovala krásnou barvu), přiklopte pokličkou a vařte asi 5 minut. Do druhého hrnce nalijte vodu; ve chvíli, kdy se začne vařit, ji stáhněte z plotny, nasypte do ní odměřené množství kuskusu a nechte pod pokličkou asi 5 minut. Poté do něj přimíchejte okapané růžičky brokolice a smíchejte se sýrem a lžící oleje. Osolte, okořeňte a podávejte ještě teplé.


Sladký kuskus pro děti i dospělé


Na 4 porce potřebujete: 280 g kuskusu, 650 ml 100% jablečné šťávy, trochu skořice a vanilky, nastrouhanou pomerančovou kůru (asi lžíci), 50 g rozinek, 500 g najemno nasekaných sušených meruněk (nebo jiného sušeného ovoce, třeba ananasu, brusinek), 50 g nasekaných ořechů (směs arašídů a lískových oříšků), 1 najemno nastrouhané jablko
Postup: Do hrnce nalijte jablečnou šťávu, přiveďte ji k varu, stáhněte z ohně a zasypte kuskusem. Nechte pod pokličkou 5 minut a potom kuskus smíchejte s ostatními surovinami. Nechte pod pokličkou ještě chvíli zahřát, poté hotový pokrm nechte vychladnout a podávejte jako dezert.


Dle internetu zpracováno B,H.



Labuti pirka