Ghí

Ghí

V ajurvédské kuchyni je nezbytné přepouštěné máslo neboli ghí. Ghi platí v ajurvédě za prostředek omlazující. Jídla připravená s ghí jsou lépe stravitelná a tělo může snáze přijímat z potravy vitamíny. Ghi používáme stejně k dušení jako i k pečení. Správně připravené ghí je trvanlivé.

Příprava: 250 g i více čerstvého másla lehce povařit. Nádobu přitom neodkrývat. Poté čas od času sbírat z povrchu nashromážděnou pěnu. Másla je nutno vařit tak dlouho, až se oddělí všechny bílkovinné části (pěna) od tuku a voda se odpaří. Lehký praskavý vzduch upozorňuje, zda je v másle ještě voda. Doba varu je mezi 15 až 30 minutami. Máslo potom přefiltrujeme jemným sítem a uchovejte na chladném místě.

Od Blanky



Labuti pirka