Pampeliška pro zdraví Pampeliška pro zdraví

Pampeliška pro zdraví


 Převzato z článku http://www.visnaturae.cz/zdrava-vyziva/pampeliska-pro-zdravi.html na  http://www.visnaturae.cz/


 

Smetánka lékařská je léčivou bylinou, známou už odedávna. Dobrou zprávou je, že využitelné jsou všechny její části – list, květ i kořen. Na květy se každou chvíli slétávají včely, které z nich sbírají nektar a výsledkem je pampeliškový med. Vedle medu se z pampelišek vyrábí i sirup. Oba tyto produkty jsou pro lidské zdraví velmi prospěšné a představují jak prevenci, tak i léčebný prostředek. Blahodárně působí obzvláště při chřipce, angíně a dalších nemocech dýchacích cest. Pampeliška kvete poměrně dlouho, od května až do října, což do jisté míry vynahrazuje skutečnost, že se květy nedají sušit.

 

•V listech jsou obsaženy vitaminy A, B, C, D, dále betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Co se týká obsahu železa, je dokonce dvakrát vyšší než ve špenátu.


•Listy chutnají podobně jako čekanka a jsou mírně nahořklé. Mladé lístky se hodí do salátů. K přímé konzumaci bez tepelné úpravy jsou nejchutnější právě mladé listy, které neobsahují tolik bílého mléka.


•Pampeliškové listy jsou ideálním prostředkem na detoxikaci. A očistná kúra nebude ani nijak zvlášť složitá, stačí po dobu 14 dní každý den jíst pár čerstvých lístků pampelišky. Očistíme naše tělo a zároveň ho zásobíme i potřebnými vitaminy a minerály! Konzumace pampelišky se ale nedoporučuje těhotným ženám. List i kořen pampelišky působí proti kožním problémům (ekzémy, akné,…).

 

V kořeni je ukryto ještě více cenných látek než v listu. Pampeliška může pomoci osobám se žlučníkovými nebo trávicími obtížemi a má blahodárný vliv i při zánětlivých onemocněních žaludku. Pozitivně působí na játra, slinivku břišní a ledviny. Díky své schopnosti snížení hladiny cukru v krvi je vhodná pro diabetiky. Smetánka dále posiluje klouby, chrupavku a tak pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně apod.