Pampeliška pro zdraví Pampeliška pro zdraví

Pampeliška pro zdraví


 Převzato z článku http://www.visnaturae.cz/zdrava-vyziva/pampeliska-pro-zdravi.html na  http://www.visnaturae.cz/ 

Smetánka lékařská je léčivou bylinou, známou už odedávna. Dobrou zprávou je, že využitelné jsou všechny její části – list, květ i kořen. Na květy se každou chvíli slétávají včely, které z nich sbírají nektar a výsledkem je pampeliškový med. Vedle medu se z pampelišek vyrábí i sirup. Oba tyto produkty jsou pro lidské zdraví velmi prospěšné a představují jak prevenci, tak i léčebný prostředek. Blahodárně působí obzvláště při chřipce, angíně a dalších nemocech dýchacích cest. Pampeliška kvete poměrně dlouho, od května až do října, což do jisté míry vynahrazuje skutečnost, že se květy nedají sušit. 


•V listech jsou obsaženy vitaminy A, B, C, D, dále betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Co se týká obsahu železa, je dokonce dvakrát vyšší než ve špenátu.•

•Listy chutnají podobně jako čekanka a jsou mírně nahořklé. Mladé lístky se hodí do salátů. K přímé konzumaci bez tepelné úpravy jsou nejchutnější právě mladé listy, které neobsahují tolik bílého mléka.


•Pampeliškové listy jsou ideálním prostředkem na detoxikaci. A očistná kúra nebude ani nijak zvlášť složitá, stačí po dobu 14 dní každý den jíst pár čerstvých lístků pampelišky. Očistíme naše tělo a zároveň ho zásobíme i potřebnými vitaminy a minerály! Konzumace pampelišky se ale nedoporučuje těhotným ženám. List i kořen pampelišky působí proti kožním problémům (ekzémy, akné,…). 

V kořeni je ukryto ještě více cenných látek než v listu. Pampeliška může pomoci osobám se žlučníkovými nebo trávicími obtížemi a má blahodárný vliv i při zánětlivých onemocněních žaludku. Pozitivně působí na játra, slinivku břišní a ledviny. Díky své schopnosti snížení hladiny cukru v krvi je vhodná pro diabetiky. Smetánka dále posiluje klouby, chrupavku a tak pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně apod.a aktualizace s recepty 

Tato rostlinka byla v dřívějších dobách používána našimi babičkami pro přípravu čaje, sirupů či dokonce pampeliškového medu. Označujeme ji jako včelařskou rostlinu. Pampeliška je významná léčivka. Sbírat můžete kořen před rozkvětem rostliny, listy, nať s kořenem či květy. Pampeliškové listy mají mírně nahořklou chuť. Z kořene lze po usušení vyrobit i hořkou pampeliškovou mouku. V některých zemích se listy používá k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína. 

Obrovskou výhodou rostliny je to, že můžeme zužitkovat každou její část: kořeny na chutnou kávu, listy do nejrůznějších pokrmů a květy jako základní surovinu pro víno, limonádu či sirup. Anebo do salátů a polévek. Receptů pro pampelišku existuje nespočet, tak si ji každý den můžeme dát hned na několik způsobů. Ale vždy zdravě

My se k této tradici znovu postupně vracíme a objevujeme léčivé vlastnosti pampeliškových květů a kořene. Dnes se již dokonce dozvídáme, že kořen pampelišky může pomoci pacientům s rakovinou. Vědci zjistili, že tento kořen má u některých lidí lepší účinek než chemoterapie, protože zabíjí rakovinné buňky.

Preventivně se doporučuje užívat čaj z květů či kořene pampelišky. Na tento blahodárný recept budete potřebovat:

8 květů z pampelišky

350 ml vody

med či cukr

Uvařte vodu a přelijte ji přes pampeliškové květy. Nechte louhovat 5 minut a podle chuti přidejte med nebo cukr. Květy si můžete i nasušit a uložit na suchém a tmavém místě, abyste si čaj mohli připravovat po celý rok.

Čaj z kořene pampelišky

Budete potřebovat:

1 polévkovou lžíci praženého kořene pampelišky

½ lžičky mletého čerstvého zázvoru

1 semínko kardamonu

350 ml vody

med či cukr podle chuti

Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu. Povaříme na mírném plameni asi 5-10 minut, stáhneme z plamene a přidáme med. Vývar z kořene pampelišky je hotov. Čaj si můžete obohatit i o skořicovou kůru či muškátový oříšek.

Pražení kořene z pampelišky

Abyste si mohli připravit vývar z kořene, je vhodné ho předtím dobře připravit. Nejdříve si vyhlédněte pampelišku a vykopejte ji i s kořenem. Květy můžete nasušit a listy použít do salátu. Získání kořene může být náročnější, jelikož má pampeliška dlouhé a velice pevné kořeny. Když kořen získáte, důkladně ho opláchněte, aby na kořenu nezůstal ani kousek hlíny. Jakmile máte čistý kořen na prkýnku, odstraňte malé kořínky a ten nejsilnější nasekejte na menší kousky a pražte v troubě na 150-200 stupňů po dobu přibližně dvou hodin. Můžete kořen také usušit v sušičce na 300 stupňů po dobu 10 minut. Nasušte si dostatečné množství kořene naráz, ať nemusíte každý týden provádět náročný sběr.

Svou pozornost však na jaře upřeme právě na listy, které nás mohou po zimě doslova „postavit na nohy“. Sbírat je můžeme ideálně v období březen až září. Ve chvíli, kdy utrhneme list nebo květ pampelišky, je nutné okamžitě jej zpracovat či sníst. Po utrhnutí totiž životadárná energie z rostliny rychle odchází. Je proto nutné ji použít co nejrychleji – sníst za syrova či zpracovat na šťávu nebo do zeleninového salátu.

Pampeliškový salát

2–3 hrsti mladých světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu)

1 stroužek česneku

1 středně velká cibule

4 lžíce oleje

2 lžíce vinného octa

sůl a pepř

plátky veky

trocha oleje na opečení

Lístky opereme, osušíme v utěrce a natrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem, a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky.  Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem. (Místo pampelišky můžeme použít hlávkový salát.)Pampelišku můžeme pochopitelně upravit i tepelně, ale počítejte s tím, že účinnost už nebude stoprocentní.

Pampelišková polévka

Suroviny:

1 menší cibule

1 lžíce másla

hrst pampeliškových listů

½ l vody nebo zeleninového vývaru

sůl a pepř

½ kelímku 12% smetany

1 žloutek

pampeliškové květy na ozdobu

Příprava: Cibuli nakrájíme a podusíme na másle. Přidáme pampeliškové listy, zalijeme vodou nebo vývarem, okořeníme a přivedeme k varu. Když už jsou pampeliškové lístky rozvařené, můžeme je ještě rozmixovat a pak do polévky vlijeme opatrně za stálého míchání smetanu, ve které jsme si rozmíchali žloutek. Pak za stálého míchání polévku chviličku vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec dozdobíme pampeliškovými květy.


Listy však můžeme i sušit. Nejlépe v tenkých vrstvách ve stínu a na větraném místě. Listy průběžně otáčíme. Sušení by mělo být rychlé, správně usušený pampeliškový list by měl mít zachovanou svěží zelenou barvu. Jakmile ztmavne, je to špatně. Usušené lisy pak uchováváme ideálně v hermeticky uzavíratelných sklenicích na suchém a tmavém místě. Spotřebovat bychom je měli nejpozději do jednoho roku. 


čerpáno a více   www.českozdravě.cz.



 

 


 Převzato z článku http://www.visnaturae.cz/zdrava-vyziva/pampeliska-pro-zdravi.html na  http://www.visnaturae.cz/ 

Smetánka lékařská je léčivou bylinou, známou už odedávna. Dobrou zprávou je, že využitelné jsou všechny její části – list, květ i kořen. Na květy se každou chvíli slétávají včely, které z nich sbírají nektar a výsledkem je pampeliškový med. Vedle medu se z pampelišek vyrábí i sirup. Oba tyto produkty jsou pro lidské zdraví velmi prospěšné a představují jak prevenci, tak i léčebný prostředek. Blahodárně působí obzvláště při chřipce, angíně a dalších nemocech dýchacích cest. Pampeliška kvete poměrně dlouho, od května až do října, což do jisté míry vynahrazuje skutečnost, že se květy nedají sušit. 


•V listech jsou obsaženy vitaminy A, B, C, D, dále betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Co se týká obsahu železa, je dokonce dvakrát vyšší než ve špenátu.•

•Listy chutnají podobně jako čekanka a jsou mírně nahořklé. Mladé lístky se hodí do salátů. K přímé konzumaci bez tepelné úpravy jsou nejchutnější právě mladé listy, které neobsahují tolik bílého mléka.


•Pampeliškové listy jsou ideálním prostředkem na detoxikaci. A očistná kúra nebude ani nijak zvlášť složitá, stačí po dobu 14 dní každý den jíst pár čerstvých lístků pampelišky. Očistíme naše tělo a zároveň ho zásobíme i potřebnými vitaminy a minerály! Konzumace pampelišky se ale nedoporučuje těhotným ženám. List i kořen pampelišky působí proti kožním problémům (ekzémy, akné,…). 

V kořeni je ukryto ještě více cenných látek než v listu. Pampeliška může pomoci osobám se žlučníkovými nebo trávicími obtížemi a má blahodárný vliv i při zánětlivých onemocněních žaludku. Pozitivně působí na játra, slinivku břišní a ledviny. Díky své schopnosti snížení hladiny cukru v krvi je vhodná pro diabetiky. Smetánka dále posiluje klouby, chrupavku a tak pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně apod.a aktualizace s recepty 

Tato rostlinka byla v dřívějších dobách používána našimi babičkami pro přípravu čaje, sirupů či dokonce pampeliškového medu. Označujeme ji jako včelařskou rostlinu. Pampeliška je významná léčivka. Sbírat můžete kořen před rozkvětem rostliny, listy, nať s kořenem či květy. Pampeliškové listy mají mírně nahořklou chuť. Z kořene lze po usušení vyrobit i hořkou pampeliškovou mouku. V některých zemích se listy používá k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína. 

Obrovskou výhodou rostliny je to, že můžeme zužitkovat každou její část: kořeny na chutnou kávu, listy do nejrůznějších pokrmů a květy jako základní surovinu pro víno, limonádu či sirup. Anebo do salátů a polévek. Receptů pro pampelišku existuje nespočet, tak si ji každý den můžeme dát hned na několik způsobů. Ale vždy zdravě

My se k této tradici znovu postupně vracíme a objevujeme léčivé vlastnosti pampeliškových květů a kořene. Dnes se již dokonce dozvídáme, že kořen pampelišky může pomoci pacientům s rakovinou. Vědci zjistili, že tento kořen má u některých lidí lepší účinek než chemoterapie, protože zabíjí rakovinné buňky.

Preventivně se doporučuje užívat čaj z květů či kořene pampelišky. Na tento blahodárný recept budete potřebovat:

8 květů z pampelišky

350 ml vody

med či cukr

Uvařte vodu a přelijte ji přes pampeliškové květy. Nechte louhovat 5 minut a podle chuti přidejte med nebo cukr. Květy si můžete i nasušit a uložit na suchém a tmavém místě, abyste si čaj mohli připravovat po celý rok.

Čaj z kořene pampelišky

Budete potřebovat:

1 polévkovou lžíci praženého kořene pampelišky

½ lžičky mletého čerstvého zázvoru

1 semínko kardamonu

350 ml vody

med či cukr podle chuti

Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu. Povaříme na mírném plameni asi 5-10 minut, stáhneme z plamene a přidáme med. Vývar z kořene pampelišky je hotov. Čaj si můžete obohatit i o skořicovou kůru či muškátový oříšek.

Pražení kořene z pampelišky

Abyste si mohli připravit vývar z kořene, je vhodné ho předtím dobře připravit. Nejdříve si vyhlédněte pampelišku a vykopejte ji i s kořenem. Květy můžete nasušit a listy použít do salátu. Získání kořene může být náročnější, jelikož má pampeliška dlouhé a velice pevné kořeny. Když kořen získáte, důkladně ho opláchněte, aby na kořenu nezůstal ani kousek hlíny. Jakmile máte čistý kořen na prkýnku, odstraňte malé kořínky a ten nejsilnější nasekejte na menší kousky a pražte v troubě na 150-200 stupňů po dobu přibližně dvou hodin. Můžete kořen také usušit v sušičce na 300 stupňů po dobu 10 minut. Nasušte si dostatečné množství kořene naráz, ať nemusíte každý týden provádět náročný sběr.

Svou pozornost však na jaře upřeme právě na listy, které nás mohou po zimě doslova „postavit na nohy“. Sbírat je můžeme ideálně v období březen až září. Ve chvíli, kdy utrhneme list nebo květ pampelišky, je nutné okamžitě jej zpracovat či sníst. Po utrhnutí totiž životadárná energie z rostliny rychle odchází. Je proto nutné ji použít co nejrychleji – sníst za syrova či zpracovat na šťávu nebo do zeleninového salátu.

Pampeliškový salát

2–3 hrsti mladých světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu)

1 stroužek česneku

1 středně velká cibule

4 lžíce oleje

2 lžíce vinného octa

sůl a pepř

plátky veky

trocha oleje na opečení

Lístky opereme, osušíme v utěrce a natrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem, a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky.  Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem. (Místo pampelišky můžeme použít hlávkový salát.)Pampelišku můžeme pochopitelně upravit i tepelně, ale počítejte s tím, že účinnost už nebude stoprocentní.

Pampelišková polévka

Suroviny:

1 menší cibule

1 lžíce másla

hrst pampeliškových listů

½ l vody nebo zeleninového vývaru

sůl a pepř

½ kelímku 12% smetany

1 žloutek

pampeliškové květy na ozdobu

Příprava: Cibuli nakrájíme a podusíme na másle. Přidáme pampeliškové listy, zalijeme vodou nebo vývarem, okořeníme a přivedeme k varu. Když už jsou pampeliškové lístky rozvařené, můžeme je ještě rozmixovat a pak do polévky vlijeme opatrně za stálého míchání smetanu, ve které jsme si rozmíchali žloutek. Pak za stálého míchání polévku chviličku vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec dozdobíme pampeliškovými květy.


Listy však můžeme i sušit. Nejlépe v tenkých vrstvách ve stínu a na větraném místě. Listy průběžně otáčíme. Sušení by mělo být rychlé, správně usušený pampeliškový list by měl mít zachovanou svěží zelenou barvu. Jakmile ztmavne, je to špatně. Usušené lisy pak uchováváme ideálně v hermeticky uzavíratelných sklenicích na suchém a tmavém místě. Spotřebovat bychom je měli nejpozději do jednoho roku. 


čerpáno a více   www.českozdravě.cz.



 

 



Labuti pirka