Kurkuma Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma je Indii běžnou přísadou v ajurvédské medicíně, kde se používá k hojení ran a léčbu kožních onemocnění.


Kurkumovník dlouhý neboli Curcuma longa, je užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých (Gingiberaceae). Pochází z jižní Asie, kde je známá již od středověku. V součastné době jsou jejími největšími producenty kurkumy Čína, Indie, Austrálie a Peru. Z kurkumy se používají její oddenky a jejich léčebné účinky rozhodně nesmí zůstat nepovšimnuty. Kurkumovník dorůstá do výšky okolo jednoho metru, užitkovou částí je zdužnatělý kořenový oddenek, který se po ručním sběru vaří, loupe, suší na přímém slunci a následně rozemele na jemný, zlatooranžový prášek – kurkumu.


Díky své chuti, zbarvení a vlastnostem je považována za náhražku šafránu, který je na celém světě velmi vzácný. Proto se jí někdy také přezdívá indický šafrán, případně žlutý zázvor.


Z oddenku kurkumovníku vyrůstají dlouhé řapíkaté listy a velmi vysoký stonek, který může mít až 1,5 metru. Během vegetace se mezi listy objevují klasy četných, drobných, světle žlutých kvítků a následně mnohosemenné tobolky, které se v plné zralosti samovolně rozevírají.

Toto žluto-oranžové koření je součástí rodiny zázvoru a byla základem v kuchyni v středovýchodní a jihovýchodní Asii po tisíce let. Tradice v indické medicíně kurkumu potvrdila jako univerzální prostředek při prevenci i léčbě mnoha onemocnění.


Lékaři nedávno zjistili, že kurkumin, hlavní složka kurkumy, dokáže zablokovat enzym, který podporuje růst nádorů. Studie prokázaly, že kurkumin mohou pomoci předcházet nebo i léčit několik druhů rakoviny, včetně prostaty, kůže a tlustého střeva.


V kombinaci s květákem je prospěšná při prevenci rakoviny prostaty a může zastavit růst takového již existujícího rakovinového onemocnění. Klinické testy u myší prokázaly, že kurkuma brání šíření rakoviny prsu do plic. Může také zabránit vzniku melanomu kůže a způsobit zánik buněk melanomu. Dalším obrovským pozitivem je, že snižuje riziko dětské leukémie.


Ájurvédské a čínské léky využívají kurkumu i k léčbě infekcí a zánětů. Dokonce i západní lékaři nedávno začali rozpoznávat výhody tohoto koření. Má silné antioxidační vlastnosti v boji proti rakovinotvorným volným radikálům. Doporučuje se také na bolesti kloubů. Pokud ji přidáte k jídlu vždy, kdy je to možné, bude nenápadně, ale efektivně působit jako přírodní lék na artritidu a revmatoidní artritidu.



Může pomoci v metabolismu tuků a tak regulovat tělesnou hmotnost. Zároveň působí jako antioxidant jater, zejména při jejím poškození chemikáliemi. Je to také přírodní antiseptikum a antibakteriální přípravek, užitečný k dezinfekci ran a popálenin. Známá je také jako přírodní lék proti bolesti a v čínské medicíně při léčbě deprese. Zároveň tělo brání před stresem.


Kurkuma je předmětem zájmu vědců i v poměrně zajímavé oblasti. Výzkumy dokazují , že zpomaluje progresi Alzheimerovy choroby tím, že odstraňuje nános amyloydov v mozku. Klinické testy na myších prokázaly výrazné zpomalení vývoje sklerózy.


Čerstvá kurkuma je odlišná od známější sušené, která je podobná semletím kořenu zázvoru. Pod kůrou je oranžová dužina, z níž se uvolňuje opojná vůně. Čerstvá kurkuma chutná jedinečně. Má poměrně zemitou, trochu citrusovou chuť, trochu podobnou sečuánskému koření, s mírným nádechem hořkosti. Skvrny z čerstvé kurkumy se čistí poměrně těžko, ale citronová šťáva tyto žluté fleky jednoduše vyčistí.


Na kurkumu by si měli dávat pozor lidé s žlučníkovými kameny nebo celkově problémy se žlučníkem. Přestože je často používána i těhotnými ženami, je důležité se nejdříve poradit s lékařem, aby kurkuma může být stimulantem dělohy. Kurkuma se může užívat ve formě prášku nebo tablet. Jakmile ji začnete používat pravidelně, je zajímavé hledat nové způsoby, jak ji zakomponovat do vaření.


Více na http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/kurkuma-ma-pozitivni-vliv-na-nase-zdravi/


Zde je 10 tipů dle internetu


Přinášíme 10 tipů, jak využít kurkumu v kuchyni:


1) Přidávejte špetku kurkumy do každého dresinku na salát
2) Až budete jíst dušené zelí, posypte ho navrch kurkumou
3) Marinujte kuřecí prsíčka v citronovo -kurkumové marinádě
4) Přidejte kurkumu do rýže
5) Posypte kurkumou vaši porci pečených brambor
6) Smíchejte půl hrnečku olivového oleje s lžičkou kurkumy a použijte to místo másla na pomazání kukuřice
7) Přidejte trochu kurkumy do čočkové polévky
8) Kurkumu přimíchejte do míchaných vajíček
9) Když dusíte cibulku, přidejte kurkumu pro ozvláštnění chuti
10) Kurkumou ochuťte dušený květák
Kurkuma též patří do mnohých tradičních indických jídel.
Zdroj: Mybodygreen.com


http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/10-zpusobu-jak-pridavat-kurkumu-do-vasich-jidel/