Vlastnosti některých potravin podle Jóganandy Vlastnosti některých potravin podle Jóganandy

Vlastnosti některých potravin podle Jóganandy

Svámí  Krijananda

Jogíni tvrdí, že každá potrava nějakým způsobem ovlivňuje duševní i duchovní povahu člověka a stejně tak i jeho tělo. O ovoci je známo, že má nejsilnější duchovní účinky a označuje se proto jako sattvická strava.  Další, např. maso a obilniny, mají na naše nitro aktivující neboli radžasický účinek. Umrtvené nebo čpící potraviny – např. křen mají zase otupující neboli tamasický vliv. Veškerá potrava se dělí podle svých základních vibrací na sattvickou, radžasickou a tamastickou. Tyto tři kvality – povznášející, povzbuzující a zatemňující – jsou vlastní všem stvořeným věcem. Celý vesmír je výsledkem mísení těchto tří kvalit - gun.
Z materiální stravy je sattva guna v nejčistší formě přítomna v ovoci.
Určité druhy ovoce mohou pomáhat rozvíjet konkrétní duchovní vlastnosti.


Banány – klid a pokora
Hrušky – vyrovnanost a pokoj
Hrozny – vroucí, božská láska
Pomeranč a citrón – zahánějí melancholii a povzbuzují mozek
Bobulovité plody (všeobecně)  - čistota myšlenek
Jahody – důstojnost
Maliny – laskavé srdce
Broskve – nesobeckost, starost o blaho druhých
Ananas – sebejistota
Avokádo – dobrá paměť
Kokos – spiritualita
Datle – něha, líbeznost
Fíky – zmírňují příliš silnou sebekázeň
Mandle a med – pomáhají k sebekontrole
Javorový sirup – duševní svěžest
Sladká kukuřice – duševní vitalita
Rajčata – duševní síla
Řepa – odvaha
Špenát – prostota
Hlávkový salát – tichost
Kravské mléko – nadšení a svěží duchovní energie
Vaječný žloutek  - radžasická navenek orientovaná energie
Obilniny (všeobecně) – síla osobnosti
Pšenice – neochvějnost v zásadách
Rýže celozrnná – mírnost, sladkost


Vlastností potravin můžeme využít i při meditaci, protože hluboká meditace žádá klidný dech a srdeční tep. Při zvýšeném množství sladkostí srdce tluče rychleji a podněcuje plíce k namáhavější činnosti. Jogíni by proto neměli jíst mnoho sladkých jídel ani přílišné množství škrobů a vyhýbat se povzbuzujícím prostředkům , které zrychlují srdeční činnost jako je čaj a káva, nepřejídat se.  Je vhodné jíst více syrové potravy, zejména ovoce a ořechy a také nejíst nic tři hodiny před každou delší meditací.
Silný duch dokáže přimět zdráhavé tělo, aby mu bylo po vůli, je-li však tělo v souladu s našimi duchovními snahami, může být následná týmová práce obrovskou pomocí na každé úrovni – stejně tak tělesné, jako duševní a duchovní.


Zpracováno dle Rádžajógy str. 189, 190, 274 a 275 a knihy Paramhansy Jóganandy Výživa v józe



Labuti pirka